Reguleringsplanforslaget til Havnekvartalet
Reguleringsplanen er bygningsmyndighetenes rammebetingelse for å bygge ut et område. Reguleringsplanen er en del av et større planhierarki, i vårt tilfelle kommunedelplanen og områderegulering for Hammerfest sentrum (Sentrumsplanen). Dette medfører at reguleringsplanen er setter rammene for prosjektets innhold og fysiske begrensninger og vil være et svært viktig premiss for utbyggingen av Havnekvartalet.

Muligheten til å bygge på Havnekvartalet kommer som en direkte følge av Ren Havn – prosjektet og kommunestyrets beslutning om å legge deponiet for de forurensede sjøbunnsmassene til sentrumskaia. Tomta har kommet til som følge av at den gamle godsterminalen måtte rives og at man fikk noe mer landareal som følge av etablering av deponiet. I sentrumsplanen (2019) og kommunedelplanens samfunnsdel (2021) har kommunen bestemt at området skal brukes til å utvikle sentrum med typiske sentrumsfunksjoner, i tillegg til passasjertrafikk med båt og buss. Tung godshåndtering, med tilhørende tungtrafikk på vei skal flyttes ut av bysentrum og lokaliseres på industriområdene på Fuglenes og Rypefjord. Imidlertid skal vi fortsatt ta vare på Kystruten, med sitt gods som er en historisk viktig institusjon langt kysten vår. Dette var rammebetingelsene når vi skulle lage nytt reguleringsforslag for Havnekvartalet.

Målet og formålet med Havnekvartalet bestemmer hvordan vi ønsker å realisere prosjektet. Prosjektets mål og andre styringsparametere er beskrevet i styringsdokument som er vedtatt politisk og gir føring for hvordan prosjektet skal realiseres (les mer her). Målet med Havnekvartalet er å stimulere til verdiskaping, vekst og bolyst. Når denne målsettingen sees i sammenheng med overordnede planer for Hammerfest sentrum er det naturlig å legge til grunn formål som kontorer, boliger, fasiliteter for reisende, opplevelser, servering, overnatting og rekreasjon. Erfaringer og trender innen by- og tettstedsutvikling viser at å kombinere formål med ulike og komplementære funksjoner oppnår effekter som samsvarer med prosjektets målsetting. I motsatt fall vil ensidige formål vil resultere i en død bydel.
De nye sentrumskaiene bygger opp under prosjektets målsetting. Passasjerskip i alle størrelser kan legge til midt i bysentrum og medføre aktivitet i området. Hammerfest Havn og Hammerfest kommune har i begrenset grad selv behov for bygningsmasse som bygger opp om målene, ønsket om større aktivitet i sentrum. Imidlertid har Hammerfest Havn behov for en mindre godsterminal for å betjene Kystruten og egne kontorer, men det vil være behov for å fylle området med betydelig mer virksomhet og aktivitet.
Vi ønsker å invitere byens næringsliv til å etablere seg på Havnekvartalet og henvender oss spesielt til de største næringene; reiseliv (hotell og opplevelser), energi, havbruk og fiskeri med kontorer i tillegg til utelivsaktører, boligkjøpere mv. I samsvar med den politiske vekststrategien ønsker man, gjennom utbygginsselskapet Havnekvartalet Utbygging AS å være vertskap for næringer som skal drive sin virksomhet i området. Et viktig og svært sentralt element i denne strategien er at bedrifter med sine ansatte som kommer til Hammerfest for å utøve sin virksomhet skal bli en del av byen vår. Selvsagt ønsker vi at folk som jobber i byen også vil leve og bo her, men samtidig skal vi være realistisk og forholde oss til den store andelen pendlere i Hammerfest. Vi vil legge til rette for at pendleroppholdet blir så motiverende og inspirerende som mulig. Kanskje vil noen flytte like vel?
Utbyggingsselskapet har også tatt initiativ til å utvikle en attraksjon med lokalisering på området. Attraksjonen har som mål å kunne formidle vår identitet fra fortid, nåtid og framtid gjennom en kunnskapsbasert formidling som kan vekke interesse og tiltrekke oss gjester fra inn- og utland. Dersom et slikt prosjekt skal la seg realisere må det ha en viss størrelse og et innhold som appellerer til en kundegruppe som er større enn byens egen befolkning. Imidlertid skal attraksjonen selvsagt også omfavne lokale behov for kunnskapsformidling. Innholdet vil vi komme tilbake til når dette begynner å utkrystallisere seg. Les mer om attraksjonsprosjektet her.
“Arkitektorisk kvalitet er et av prosjektets resultatmål. Vi ønsker å bygge noe som kommende generasjoner kan være stolt av.” – Åge Alexandersen
Finansiell bærekraft et viktig prinsipp for utviklingen av Havnekvartalet. Selv om prosjektet er ambisiøst legger vi opp til en nøktern tilnærming med utbygging steg for steg. Vi må innse at Hammerfest er en liten by med begrenset marked innenfor de ulike funksjonene vi ser for oss på Havnekvartalet. Derfor vil det være en suksessfaktor at vi kan tilpasse bygningene med skreddersøm til de aktørene som ønsker å etablere seg innenfor en fornuftig kostnadsramme. For å få dette til er vi avhengige av en viss fleksibilitet i reguleringsplanen, altså rammebetingelsene. Prosjektledelsens vurdering er at det er markedet og ikke reguleringsplanen som vil sette begrensningene for omfanget av utbyggingen på Havnekvartalet. Arkitektonisk kvalitet er et av prosjektets resultatmål. Vi ønsker å bygge noe som kommende generasjoner kan være stolt av. Etter at reguleringsplanen er vedtatt i kommunestyret vil vi legge opp til en designprosess som skisserer hele utbyggingsområdet slik at arkitekturen blir tydelig og konsistent. Dette skisseprosjektet vil ta utgangspunkt i et finansielt bærekraftig volum. Siden utbyggingen skal utføres i flere byggetrinn, og dermed strekke seg ut i tid vil det være av avgjørende betydning at det er muligheter for tilpasninger underveis, uten at dette går utover det vedtatte rammene i reguleringsplanen.
Tekst: Åge Alexandersen
Sist endret: 04.03.2025